Marketing slim automatiseren: Van Tijdgebrek naar Tijdswinst met AI

Hoe wij AI inzetten bij het automatiseren van online marketing werkzaamheden šŸ¤–

Als online marketeer ben je constant op zoek naar manieren om je processen te optimaliseren en betere resultaten te behalen. Dit heeft betrekking op een ruim scala aan activiteiten en processen. In deze digitale revolutie speelt artificial intelligence (AI) een steeds grotere rol. Vandaar dat we jou in deze blog meenemen in het automatiseringsproces van een online marketeer met behulp van AI.

Marketing automatiseren, waarom?

Chat GPT omschrijft automatisering in online marketing als: het gebruik van software en tools om taken die normaal gesproken handmatig worden uitgevoerd, te automatiseren. Maar waarom is dit nou zo belangrijk?

  • EfficiĆ«ntie: Automatisering kan je helpen om tijd en geld te besparen door taken te automatiseren die normaal gesproken handmatig worden uitgevoerd. Hierdoor kan jij je focussen op innovaties oftewel: move forward!
  • Precisie: Automatisering kan ervoor zorgen dat taken consistent en nauwkeurig worden uitgevoerd. Hierdoor voorkom je fouten en rusten bevindingen op feiten;
  • Data-analyse: Automatisering kan worden gebruikt om data te analyseren en inzichten te genereren die je kunnen helpen om je marketingstrategie te verbeteren.
  • AI als jouw virtuele copywriter: Zit je soms laag in creativiteit en kost het uren om een leuke blog te schrijven over bijvoorbeeld automatisering? Geef een AI bot wat input en voila, een eerste aanzet van jouw blog staat op papier šŸ˜œ

Slimme dashboards = Slimme beslissingen

Het analyseren van data kan een tijdrovende klus zijn, zeker als er op veel verschillende platformen geadverteerd wordt. Als marketeer schakel je soms op een dag tussen platformen als Meta, Reddit, TikTok, Snapchat, Google Ads, DV360 en Google Analytics 4. Ieder platform toont de data op een andere manier en gebruikt weer andere metrics. In het hedendaagse online landschap zijn er diverse betaalde tools die zich focussen op het bundelen van data vanuit verschillende platformen. Toch kan het ook zonder betaalde tools aan de hand van AI.

Bij Digital Raise zetten we AI onder andere in om slimme dashboards te bouwen die geautomatiseerd data ophalen en in een vast format gieten. Door deze slimme dashboards is er Ć©Ć©n plek waar de resultaten van alle platformen weergegeven worden. Naast het bundelen van data kan AI ook ingezet worden om het analyseren makkelijker te maken. Zo kan een slim dashboard gelaagdheid in de data aanbrengen waardoor je gemakkelijk de prestaties van platformen, campagnes, doelgroepen en creaties op dag, week, maand-en jaarniveau kunt analyseren. Deze slimme dashboards maken tot slot het leven van een online marketeer niet alleen makkelijker, ze worden ook ingezet om de resultaten van diverse campagnes op diverse platformen te presenteren aan klanten, zodat zij niet in diverse platformen hoeven te zoeken naar de belangrijkste bevindingen.

Artificial Intelligence als jouw virtuele copywriter:

Lijkt het schrijven van creatieve content soms uren te duren? Is het aannemen van een copywriter te duur? Of het nu gaat om het samenstellen van een boeiende blog over de nieuwste trends in automatisering of het creƫren van productbeschrijvingen voor je nieuwe webshop, met slechts minimale input zet jij een AI bot om naar jouw persoonlijke virtuele copywriter.

Hierbij is het van belang om de output van jouw virtuele copywriter als eerste aanzet te zien waar jij als specialist een finishing touch in aanbrengt. Deze samenwerking tussen kunstmatige intelligentie en menselijke input opent de deur naar efficiĆ«ntere contentcreatie van hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor genereer je in relatief gezien weinig tijd veel content die je kan inzetten voor onder andere content op je website, SEO, SEA, social media en programmatic display campagnes, maar ook organische content.Ā 

Automatisch het wiel uitvinden:

Als online marketeer is het een voortdurende uitdaging om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen in de markt. Gelukkig hoef je niet continu het wiel opnieuw uit te vinden. AI biedt een waardevolle oplossing om complexe vraagstukken aan te pakken en je te helpen up-to-date te blijven. Vergelijkbaar met hoe automatisering wordt ingezet voor data-analyse, stelt AI je in staat om snel inzichten te genereren en trends te identificeren die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien.

Wil je bijvoorbeeld een code schrijven die bepaalde processen automatiseert, maar ben je geen developer of data scientist? Vraag het aan een AI bot. Hier komt vaak een vrij accuraat antwoord uit die dient als eerste aanzet voor de oplossing die je zoekt. Verder biedt AI momenteel de mogelijkheid om stappenplannen uit te schrijven voor diverse vraagstukken waardoor je niet zelf opzoek hoef te gaan naar alle informatie en je snel collegaā€™s kunt informeren over een nieuwe innovatie of een nieuwe tool.

Tot slot is het mogelijk om met behulp van AI datagedreven beslissingen direct uit te voeren zonder dat je daar zelf al te vaak naar hoeft om te kijken. De performance van een bepaalde campagne kan namelijk per dag of week fluctueren door diverse oorzaken. AI kan hier sneller dan een mens op inspelen aan de hand van slimme regels die jij als specialist op papier zet. Hierdoor wordt het managen van verschillende campagnes op verschillende platformen voor verschillende klanten een stuk aangenamer en stuur jij campagnes echt datagedreven aan.

Kortom: door deze technologie te omarmen, kan jij je energie richten op het verfijnen van je strategieƫn en het toepassen van innovaties, zonder steeds opnieuw hetzelfde pad te bewandelen.

Conclusie van Chatgpt

In conclusie, het blog "Marketing Slim Automatiseren: Van Tijdgebrek naar Tijdswinst met AI" benadrukt de voortdurende zoektocht van online marketeers naar efficiƫntie en verbeterde resultaten in het snel evoluerende digitale landschap. Door de opkomst van artificial intelligence (AI) als een centrale speler in marketingautomatisering, worden cruciale aspecten zoals efficiƫntie, precisie en geavanceerde data-analyse benadrukt. De integratie van AI als virtuele copywriter biedt niet alleen een creatieve impuls, maar stelt marketeers ook in staat om hoogwaardige content te genereren zonder urenlang te hoeven investeren.

De focus op slimme dashboards, aangedreven door AI, belicht hoe gegevensanalyse wordt gestroomlijnd en vereenvoudigd, zelfs bij het schakelen tussen diverse advertentieplatforms. Deze geautomatiseerde dashboards maken niet alleen het leven van online marketeers gemakkelijker, maar dienen ook als effectieve middelen om resultaten overzichtelijk te presenteren aan klanten.

De essentie van de conclusie ligt in het feit dat online marketeers, in plaats van het continu heruitvinden van het wiel, kunnen profiteren van de mogelijkheden die AI biedt. AI fungeert als een waardevolle partner, niet alleen in contentcreatie en data-analyse, maar ook als een oplossing voor complexe vraagstukken. Door deze technologie te omarmen, kunnen marketeers hun energie richten op strategische innovaties en blijven ze up-to-date met marktontwikkelingen zonder steeds opnieuw dezelfde wegen te bewandelen.

Nog meer inspiratie

Wat is Programmatic Display?

En wat moet je doen om zo goed mogelijk jouw boodschap over te brengen?
Direct contact met ons opnemen?

Stuur ons een bericht.

Wij sturen je zo snel mogelijk een bericht terug.
Bedankt! We sturen je zo snel mogelijk een berichtje terug.
Oeps! Dat ging niet helemaal goed. Probeer het opnieuw.